Search
  • Tanssilähettiläät

Ajatuksia Pohjanmaalla työskentelystä


Seinäjoen varrella.


Tänä kesänä pääsimme jatkamaan paikallisuuden tutkimista Pohjanmaalla Paikan tanssi -konseptin parissa. Tällä kertaa olimme Pohjanmaalta Pietarsaaresta kotoisin olevan Lotan juurilla. Ensimmäisen viikon vietimme pääasiassa Vaasassa, josta teimme myös yhden päivän visiitin Kokkolaa. Toisella viikolla tutustuimme Seinäjokeen. 


Työskentelytapamme on tänä vuonna ollut hyvin erilainen kuin viime kesänä, mikä on ollut sekä haastavaa että antoisaa. Viime kesänä Ranualla tutustuimme ensin kolme päivää paikallisten ajatusten kautta paikallisuuteen. Olimme kiinnostuneita muun muassa heidän lempipaikoistaan ja ylpeyden aiheistaan Ranualla. Tämän jälkeen sulkeuduimme esitystilaan Peuran talolle luomaan teosta kohtaamistemme pohjalta, minkä seurauksena syntyi ensimmäinen Paikan tanssi ranualaisuudesta. 


Tänä vuonna olemme saaneet yhteistyökumppaniksemme Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen, joka on hoitanut tuotannollista puolta. Aluekeskus on muun muassa järjestänyt erilaisia paikkoja ja ihmisten kohtaamisia työskentelymme tueksi, mikä on ollut iso helpotus meille ja jättänyt sekä enemmän aikaa että voimia keskittyä taiteelliseen työskentelyyn. Uusi työskentelytapa on myös pakottanut meidät etsimään uusia ja erilaisia muotoja Paikan tanssille.


Olemme lähestyneet paikallisuutta suoraan tanssin kautta tarkkaillen erilaisia tiloja ja niiden ominaisuuksia. Olemme tanssineet paikallisten lempipaikkoja heidän kuvaillessaan niitä, jakaneet omia elämyksiämme Pohjanmaalla sekä etsineet yhdessä paikan ääriviivoja ja yksityiskohtia. Olemme halunneet mahdollistaa osallistujille tutun paikan havainnoimisen uusin silmin. 


Olemme siis löytäneet itsemme jonkinlaisesta esitystilanteen ja harjoitustilanteen kombinaatiosta. Emme ole tälle kertaa käyttäneet aikaa Paikan tanssi -esitysten harjoituksiin tanssisalissa, vaan olemme halunneet niiden syntyvän oikeissa paikoissa ihmisten ympäröimänä. Näin koemme saavuttavamme paremmin todellisen paikan tunnun ja avoimemman yhteyden paikallisiin. 


Aluksi koimme haasteelliseksi hyväksyä prosessissa oleva kokonaisuus ja tuoda se keskeneräisenä yleisön eteen. Alun epävarmuuden jälkeen tämä on avannut meille uusia tapoja työskennellä tanssin parissa ja saanut meidät entistä varmemmiksi siitä, että Paikan tanssi on valmis vasta paikan ja yleisön läsnäolon myötä. 


On ollut mielenkiintoista ja opettavaista viedä harjoitustilanne ihmisten eteen sekä osallistaa yleisö mukaan luomisprosessiin. Olemme tanssineet kahviloissa, kirjastojen edustalla, hoivakodeissa sekä keskellä kaupunkia. Olemme onnistuneet luomaan lyhyessä ajassa monta erilaista kokonaisuutta mahdollistavan konseptin. Paikan tanssi on tänä kesänä laajentunut toteutettavaksi missä vaan ja milloin vaan. Jokainen esitys, tai meidän kutsumana tanssillinen hetki, on syntynyt käsillä olevan paikan ehdoilla ja jokainen tanssillinen hetki on ollut ainutlaatuinen. Tavoitteemme tuoda tanssia kaikkialle on ainakin toteutunut. Tulevaisuuden haaveemme olisikin päästä pidemmälle kiertueelle ympäri Suomen, jotta ulottuisimme useampaan paikkaan kerralla. 


Kiira:)

30 views0 comments

Recent Posts

See All