Search
  • Tanssilähettiläät

ESITTELYSSÄ RIIKKA TOLONEN

Ylitornio, kotikuntani, kantaa värejä ja muistoja. Mielikuvat vaaroista laakson molemmin puolin tulvahtavat mieleeni, kun joku kysyy kotipaikkaani. Aava Tornionjoki, luonasi rauhoitun.


Paikallisuus tiivistyy yhteiseen muistiin. Olemme Ranualla kuunnelleet tarinoita, jotka ovat tuoneet meidät myös muistojen äärelle. Mukana on ollut sekä yksin kerrottua tarinaa suvun omista polveavista ylpeydenaiheista, että kerrontaa kollektiivisesta täkäläisestä kampanisujen tekotavasta. Olen itse tässä Paikan tanssi -esityksen prosessissa huomannut suhteuttavani Ranuaa Ylitornion kanssa: ”meillä tehdään niin” ja ”meillä myös näin”. Paikallisuus ilmentyykin näin yhteisissä tekemisen tavoissa ja olemuksessa.


Toisaalta yhteisen muistin lisäksi paikan sisällä on valtava kirjo vivahteita. Yksittäiset ihmiset voivat tehdä omia väripilkkujaan paikkaan, niin huomaamattomina eleinä kuin tannerta tömäyttäen.


Pirskahtelevaa naurua luonnon lähellä.

Tanssijuuteni on liikkeessä pysyvää, jatkuvasti muuttuvaa ja muokkautuvaa. Tanssijuus on kuin sipuli. Ydin pysyy samana, mutta kerrokset kasvavat ajan myötä ja muuttavat kokonaisuutta. Mullan rikkaudet ravitsevat, aurinko pitää yllä ja hetkittäinen vesisade elvyttää. Tanssijana kaipaan välillä tuota kaiken uudistavaa ja puhdistavaa vettä. Veden puhdistus saattaa tulla monessa muodossa, metsäkävelynä, uutena tiiviskurssina, projektina tai akateemisena opiskeluna. Sen kautta löydän taas kaipaavani uudenlaisen kerroksen tanssijuuteeni.


Opiskelen tällä hetkellä taiteensosiologiaa Joensuun yliopistossa. Opiskelussa erilainen fokus ja olemisen tapa suhteessa tanssityöskentelyyn on tuonut perspektiiviä myös omaan tanssijuuteeni. Haen suhdettani liikkeellisen työn ja opiskelun välillä. Se, mihin sijoitun näiden kahden välissä, tulee varmasti muuttumaan ja hakemaan muotoaan – eläen kuten Tornionjoki.


- Riikka


Työryhmän sanoin:

Riikka on filosofinen luonnonlapsi, joka katsoo maailmaa uteliaasti ihmetellen ja rakastaa epäsymmetriaa. Hän elelee mahdollisuuksien risteyksessä tunnustellen ja aistien herkästi kaikkien suuntien sävyt ja värähtelyt kehossaan. Jos Riikka olisi eläin, hän olisi lumikko.

98 views0 comments

Recent Posts

See All