Search
  • Tanssilähettiläät

ESITTELYSSÄ RIINA HOSIO

Updated: Jul 30, 2019

Olen ollut todella pitkään kateellinen karjalaisille heidän vahvasta karjalaisesta identiteetistään. Tämä on suorastaan suututtanut. Vaikka olen kotoisin Lapista, en ole osannut osoittaa kartalta sitä paikkaa, missä minun paikallisuuteni on. Mitä ihmettä se lappilaisuus on? Paikallisuuskompassi johdattaa ehdottomasti kotikaupunkiini Rovaniemelle. Toisaalta vanhempani ovat molemmat pois (eli kotoisin) Ranualta, ja myös kaikki isovanhempani sekä osa isoisovanhemmistani ovat asuneet siellä. Monet sukupuuni juurista kulkevat pitkin Ranuan hillasoita. Paikallisuus on minulle tästä syystä pitkälti hamuavia juuria. Sellaista, että tuntee missä kulkee. Etsii sekä tuntee omille ratkaisuilleen ja poluilleen syitä.


Huomaan, että Ranuaan tutustuessamme minulla on herännyt halu esitellä itsellenikin tärkeitä paikkoja. Samanlainen tunne herää nykyään myös Helsingissä tietyissä itselleni tärkeissä paikoissa. Niin ja tottakai myös Rovaniemellä. Kuitenkin Ranualla, nyt kun olemme päässeet tutustumaan itsellekin uusiin paikkoihin, olen ymmärtänyt, miten hienoja ja upeita omat sukumaani ovat. En ole tajunnut olla niistä aikaisemmin ylpeä, ja näinä päivinä ylpeyden tunteeseen havahtuminen on ollut minulle herkistävä tunnekokemus.


Karjalaista identiteettiä kadehtiessani olen yrittänyt löytää jotain minulle oleellista omassa kotipaikassani, oli se sitten RolloCitylle ja Kemijoelle omistettu ylistyslaulu tai vihaisen lappilaisen viitta, joka hulmahtaa harteille, kun valtakunnallisessa säätiedotuksessa puoli Suomea kuitataan sanoilla ”Lapissa sataa vettä”. Ranualta sydämeni sopukoihin ovat jääneet mummola- ja mökkimaastot, soiden ja kuivan kankaan tuoksut. Koen olevani turvassa, kun istun isän kyydissä veneessä kulkien pitkin Simojokea suvun mökille. Rantakaislikko lainehtii ja pieni usva nousee joen pinnalle kosken kuohuessa jossain seuraavan mutkan takana. 


Simojoessa

Oma liikkeellinen kotini löytyy kansantanssista. Kansantanssin parissa on äärimmäisen luontevaa tutkia paikallisuutta sekä ihmisten kulttuuria, ovathan molemmat vaikuttaneet kansan tapoihin tanssia. Siksipä oman paikallisidentiteetin löytäminen on minulle tärkeää ja merkityksellistä: minäkin haluan ammentaa omista juuristani! Ja ennen kaikkea, haluan tietää missä ne juuret kulkevat! Juurien seuraaminen on ihanaa ja surkeaa, tärkeää ja ihmetystä herättävää. Perinne ja periytyvät tavat ja mielikuvat vaikuttavat nykyhetkeen ja niiden ymmärtäminen laajentaa ihmisen aikahorisonttia.


Tanssijuus on minulle ihmisyyttä: tapa olla olemassa, liikkeellisenä ja ilmaisevana olentona, joka aistii, kommunikoi ja ajattelee joka solullaan globaalisella spektrillä keräten ja vapauttaen tunteitaan kehossa tanssin kautta. Elämän totuus lienee jossain kehojen ulkopuolella, kuitenkin juuri kehonsa kautta ihminen kokee elämänsä ja osallistuu maailmaan tietoisen mielen kytkeytyessä kehon sopukoihin. Tanssijuus on minulle hamuavien juurten matka omassa kehollisessa olemisessani. 


- Riina


Työryhmän sanoin:

Riina on hyväsydäminen hetkessäeläjä, joka kuuntelee ja elehtii koko kehollaan. Hän käyttää suomen kieltä ja äänteitä rikkaasti, on siis äänteellisesti ikoninen. Jos Riina olisi eläin, hän olisi mustekala.

83 views0 comments

Recent Posts

See All